RStudio

RStudio er et integrated development environment (IDE) eller integreret udviklingsmiljøbrugerflade på dansk. Det gør R meget nemmere at anvende. RStudio er ikke bare mere elegant og pænere at kigge på end R konsollen alene, men har også indbygget en lang række værktøjer der gør hele processen nemmere og hurtigere.

RStudio er ligesom R selv, helt gratis at bruge og kan hentes på www.rstudio.com.

RStudio har fire primære vinduer som standard:

N.B. Hvis vindue 1 mangler, så gå ind under File->New File->R script. Bemærk også, jeg bruger et andet farve-tema end det standard hvide, kaldet “vibrant ink”, der kan skiftes til under Tools->Global Options…->Appearance->Editor Theme.
  1. Her er samlingen af scripts eller linjer af kode. Det er her man bruger mest af tiden på at skrive kode.
  2. De forskellige ting, som variabler, data eller funktioner der er i hukommelsen
  3. R-konsollen, præcis som basis R uden RStudio. Det er her man kan skrive ting direkte til R.
  4. Filstyring, plots, pakker og andet nyttig kan findes her.

Jeg er klar til at skrive noget kode!

I vindue 1 kan man så skrive den kode man gerne vil køre, markere de linjer man gerne vil køre og så ellers trykke på run knappen (). F.eks.

Her er der i linje 1 gemt nogle ord i en variable kaldet besked. I linje 3 til 5 bliver den printet 3 gange og i linjerne 7-9 bliver der gemt noget data i variabler kaldet x og y som så bliver plottet. Der er også sket noget over i vindue nummer 3. Der kan man nemlig se et udsnit af det variabler der er blevet gemt i hukommelsen, klar til brug.

Meget mere omkring hvordan man skriver R i min basis-guide til R.

Installation af pakker

R er til dels fantastisk på grund af de mange frit tilgængelige pakker der tilføjer funktionalitet. I RStudio er det heldigvis også meget nemt at installer dem direkte fra The Comprehensive R Archive Network (CRAN). Under Tools -> Install Packages… kommer der et vindue frem hvor man kan søge i de mere end 18.000 pakker der findes i CRAN (og der tilføjes hele tiden flere).

Her er jeg ved at installere pakken tidyverse, som jeg bruger stort set altid.

I min kode kan man altid se hvilke pakker der kræves ved at kigge efter steder hvor der står library() og så søge efter pakken på CRAN. Jeg forsøger at holde det til et minimum af hvad der kræves af pakker.

Hvordan kan jeg selv køre kode fra indlæg?

Undervejs i mine indlæg er der områder der kan foldes ud og koden kan copy & pastes ind i vindue 1. Alternativt kan man i bunden af alle mine indlæg, finde et et link til alle filer der er nødvendige for at lave diverse grafer og tabeller i indlægget (højreklik linket og “save link as” / “gem link som”).

I RStudio går man så op i File -> Open File… (eller ctrl+o) og navigere frem til den downloadet fil og tryk på Open. Filen åbnes nu i vindue 1 og man kan ændre i den efter behov. Input vil oftest være i toppen, så det er nemt at ændre på. F.eks. i mit indlæg om frekvens af indskud har jeg her ændret på de input jeg brugte i indlægget og kørt det hele igen. For at køre koden skal man markere den del man gerne vil køre (hvis man vil køre det hele så tryk ctrl+a) og så run (ctrl+enter).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.