Hvornår er det bedste tidspunkt at investerer på? Det er selvfølgelig når markedet er lavt, lige inden en stigning. På den måde undgår man fald og får kun gavn af stigninger. Det er basalt set hvad der menes med at time markedet. Men hvor vigtigt er det faktisk at time markedet? I sidste ende går vi jo alle ud fra at det på lang sigt (>20 år) går opad. Selvfølgelig er det ærgerligt hvis du smider hele posen med guld lige inden et crash, men 20 år senere er det måske alligevel ikke så slemt.
Historisk timing af markedet
Hvis man bruger historisk data, ja så kender man jo fremtiden. Dette er superbelejligt hvis man vil prøve at forudsige noget. Så jeg har hentet data fra S&P500 fra 1927 til 2022 fra Yahoo Finance.
Jeg antager to strategier hvor jeg enten a) ”blindt” investere den første handelsdag i hver måned eller b) venter til den dag hvor markedet er lavest i hver måned med at investerer. Jeg starter i år 2000 og investerer 1000 kroner hver måned i en indeksfond der følger S&P500 og ser så hvordan det ser ud efter 20 år (jeg har været så heldig at finde en fond med 0% ÅOP og ingen kurtage for at gøre det lidt mere simpelt).
Efter 20 år har man investeret 240.000 kroner (den røde linje). Men den samlet værdi er omkring 500.000 kroner. Mere præcist er min strategi a med fast investering blevet til 554.570 kroner mens min optimale-jeg-kender-fremtiden-strategi b er blevet til 573.956 kroner (hele 3,5% mere). Så det har faktisk gjort en minimal forskel at investere teoretisk (læs: umuligt) optimalt, selv over 20 år.
(NB. Hvis man havde lagt alle 240.000 kroner i år 2000, var det blevet til 527.743 kroner – så værre end nogle af strategierne)
Jeg kan time markedet
Der er ingen der konsistent kan forudsige fremtiden – heller ikke mig. Men jeg kan lege jeg gør det ved at udpege en tilfældig dato at investerer hver måned. Det må være lige så godt som dem der påstår de kan :).
Jeg kan også være ham der knuste et spejl mens en sort kat gik over vejen imens jeg gik under en stige, spildte salt og talte til 13. Med andre ord, verdens mest uheldige investor. Her køber jeg altid når markedet er på sit højeste i hver måned.
Som man kan se, ligger søjlerne meget tæt på hinanden. Den uheldige investor står dog stadig tilbage med 538.429 kroner (omkring 3% dårligere end fast indskud og 6% værre end optimalt indskud). Ham der prøvede at time markedet har opnået 554.918 kroner, hvilket er 348 kroner mere end fast indskud – så det er hvad jeg vil kalde fuldstændig det samme.
Så i denne udregning er det i det store hele fuldstændigt lige meget om du timer markedet perfekt eller ej.
Hvad med længere tidsperioder?
Så, det gjorde ikke den store forskel at time markedet over en så kort periode som en måned. Så jeg prøvede samme øvelse, bare med et år i stedet for en måned. Dvs. jeg investerer 12.000 kroner én gang om året. Enten den først dag hvert år, ved det laveste punkt, ved et tilfældigt punkt, eller ved det højeste punkt.
Nu begynder det faktisk at gøre en forskel. Hvis man i perioden fra år 2000 til år 2020, hver år med perfekt forudsigelse kunne smide 12.000 kroner den dag markedet var lavest hvert år, så kunne du have haft 653.274 kroner i år 2020. Det er omkring 17% mere end hvis du fast havde investeret samme beløb, bare den først handelsdag hver år.
Hvis du på en eller anden måde havde lykkedes konsekvent at vælge den værste dag hvert år, så var du stadigt endt på 496.855 kroner (omkring 11% værre end en tilfældig dag).
Konsistent vs. optimal investering
Nu kunne det jo godt være at det bare var år 2000 til 2020 der var speciel. Så jeg har trukket en tilfældig dato mellem 2022-07-27 og 1949-01-01 og gået 20 år bagud derfra. Derefter har jeg så lavet samme fremskrivning, men enten med 1.000 kroner hver måned den første handelsdag, eller den optimale investering af 12.000 kroner hvert år. Og det har jeg så gjort 1000 gange.
I gennemsnit er den optimale investering, hvor man kan præcist forudsige det laveste punkt hvert eneste år, 18,7% (standardafvigelse på 3,6%) bedre end den faste investering med 1000 kroner hver måned. Men lad mig lige slå det fast igen – det er ikke muligt at forudsige fremtiden. Men hvis man kunne, så ville det i gennemsnit kun være omkring 18% bedre end at investerer konsistent. Ikke dobbelt så godt, eller tre gange så godt – ikke engang 50% bedre.
Mine yderpunkter lå på omkring 11% og 27%, så i værste fald var optimal investering kun 27% bedre end konsistent investering over 20 år. Generelt var gav optimal investering bedre afkast når markedet gik nedad (hvilket giver mening, da man så kan reducere ens tab mere). Omvendt havde en optimal investering mindre betydning når markedet gik op.
Faktisk, fik jeg også nogle tal der overraskede mig. Hvis jeg investerede en tilfældig dato hvert år i stedet for fast dag hver måneden endte jeg i gennemsnit med 5% bedre afkast. Faktisk gav det bedre afkast i omkring 95% af tilfældene. Så hvis du bare kaster en pil i kalenderen og smider hele indskuddet der, så vil du klare dig ok.
Konklusion
Lad være med at tro på at du kan time markedet. Det er der ikke nogen der konsistent kan over en lang årrække. Men hvis du investerer med fast interval, om det så er en tilfældig dag hver måned, den første dag, eller noget helt tredje – bare du er konsistent omkring det. Ja, så er det ikke meget langt fra at kunne forudsige fremtiden.
Så, kom i gang nu. Jo længere tid du er i markedet, jo længere tid har du til at få afkast fra det. For hvis du ikke investerer, ja så undgår du nogle nedture, men også flere opture.
Andre indlæg du måske vil synes om
Den mest betydende faktor ved investeringer
Hvis jeg kun kunne give et råd omkring investering, er det simpelthen: begynd, start, kom i gang! Jo tidligere, du starter, jo mere virker renters […]
Læs mere hereHvor stor betydning har frekvensen af rentetilskrivning? Og hvorfor banker tilskriver renter hver dag.
Hvis man går på nettet og søger efter afkastberegnere, er det nemt at finde frem til et par stykker. MEN det er ikke altid de […]
Læs mere hereHvor meget stiger markedet faktisk med per år?
S&P500 indekset dækker over de 500 største firmaer i USA. Man kan læse mange steder at den har en årlig gennemsnitlig stigning på omkring 10%, […]
Læs mere hereRecession og genopretning
Fra tid til anden oplever aktiemarkedet et større eller mindre fald (også kaldet korrektion, eller hvis det er rigtig slemt recession). Det er helt naturligt, […]
Læs mere here