Hvad er R?

R er et slags programmeringssprog der bruges til blandet andet statistik, data science, modellering og i finansverdenen. Det er et såkaldt fortolket sprog (modsat kompilerede sprog), men det gør ikke den store forskel i forhold til hvordan man skriver det. Til gengæld er det et utroligt nemt sprog at komme i gang med da 1) det er fuldstændig gratis (modsat konkurrerende sprog som SAS, STATA og SPSS), 2) der findes et hav af pakker der kan gøre mange ting meget nemmere, og 3) man kan ændre dele af koden og kun køre den del igen, uden at skulle starte helt forfra. Med mere end 400,000 posts på stackoverflow er det også meget nemt at finde hjælp til sin kode (hvis man kan finde ud af at spørge rigtigt – hvilket er en kunst i sig selv).

Hvordan får jeg fat i R?

R bliver distribueret af The Comprehensive R Archive Network, også kaldet CRAN og kan findes på r-project.org, hvor der kan downloades til både windows, mac og linux. Det er værd at nævne at man skal passe på under installationen at vælge engelsk som sprog da det er nemmere at google sig frem til hjælp hvis man har fejlen på engelsk.

Efter R er blevet installeret kan man åbne det som en konsol og begynde at skrive løs:

Jeg vil dog klart argumentere at man bruger et integrated development environment (IDE), da det ellers er noget besværligt at skrive pæn kode på flere linjer. Her vil jeg anbefale R-studio som jeg har skrevet mere om her.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.